Partener de încredere pentru colecționarii de monede și medalii comemorative de aur și argint

Împăratul Traian și epoca sa glorioasă

Împăratul Traian și epoca sa glorioasă

Împăratul Traian este una dintre cele mai importante figuri din istoria omenirii, datorită victoriilor sale în războaiele daco-romane din 101-102 și 105-106. Pe numele său complet, Caesar Marcus Ulpius Nerva Traianus, s-a născut la 18 septembrie 53 d.Hr. în orașul Italica din Hispania Baetică.

Tatăl său, Marcus Ulpius Traianus, a fost senator roman și un general bine cunoscut, iar mama sa, Marcia, a fost membră a aristocrației romane.

Pe urmele împăratului Traian

Împăratul roman Traian a fost un soldat remarcabil, datorită luptelor sale din zona Rinului. Locația era considerată cea mai periculoasă din Imperiul Roman. De asemenea, Traian l-a sprijinit pe Domițian în timpul războaielor împotriva germanilor. În anul 96, Traian devenise unul dintre cei mai importanți comandanți ai Imperiului Roman, când Domițian a murit.

După trecerea în lumea de dincolo a lui Nerva, împăratul a preluat tronul Imperiului Roman, câștigând admirația poporului.

Traian a fost un împărat care și-a iubit poporul și a fost recunoscut pentru faptele bune pe care le-a făcut. A fost iubit și respectat, motiv pentru care a primit titlul de „Optimus Princeps" din partea Senatului roman.

Împăratul a fost căsătorit cu Pompeia Plotinus, care s-a născut la Nemausus în timpul domniei lui Nero.  Ei și-au unit destinele înainte de a primi titlul de împărat și l-au adoptat pe Hadrian.

Traian s-a îmbolnăvit în anul 116 d.Hr., iar în anul 117 sănătatea sa s-a deteriorat. La 8 august a aceluiași an, și-a dat ultima suflare. Pe patul de moarte, l-a numit pe Hadrian drept succesor la tron.


Acum vă oferim posibilitatea de a îmbina distracția cu recompensa și de a obține o reducere de 60% la piesa comemorativă Traian sestertius înnobilat cu aur pur, împreună cu posterul ,,Reconstrucția podului roman al lui Traian din 1907" și un certificat de autenticitate CADOU. Distrați-vă cu noi la puzzle și CÂȘTIGAȚI!



Victoriile împăratului Traian

Împăratul Romei și-a asigurat nemurirea numelui său prin faptele de vitejie și bătăliile pe care le-a câștigat în timpul domniei sale. Războaiele sale împotriva dacilor sunt doar câteva dintre ele, inclusiv cele care au avut loc între anii 101-102 și 105-106.

În anul 101, Traian a condus o expediție la nord de Dunăre, în Dacia. Un an mai târziu, după ce a asediat Sarmizegetusa, l-a forțat pe Decebal să se predea.

În urma victoriei sale, Traian s-a întors la Roma, primind titlul de „Dacicus Maximus". Cu toate acestea, Decebal a vrut să se răzbune și a încercat să se alieze cu statele vecine.

Traian a atacat din nou Dacia. Pentru a facilita pătrunderea, inginerii romani au construit un pod peste Dunăre. Astfel, a doua expediție a început în 105, deoarece în 106, împăratul a reușit să distrugă Sarmizegetusa, cucerind în cele din urmă Dacia. Decebal, în urma înfrângerii sale, s-a sinucis.

Printre celelalte cuceriri importante ale lui Traian se numără următoarele:

113 d.Hr. - Traian l-a răsturnat pe regele Armeniei, a anexat Imperiul Roman, a cucerit Babilonul, Seleucia

  • 116 d.Hr. - a cucerit Ctesifon, capitala Armeniei
  • a anexat Mesopotamia
  • a cucerit marele oraș Susa, reușind să-l răstoarne pe Chrosoes, regele Parthiei
     

Traian a construit, de asemenea, monumente importante care pot fi admirate și astăzi, în special pe străzile Italiei: Forumul lui Traian, Columna lui Traian și celebrul pod al lui Apollodorus din  Drobeta.

În timpul domniei sale, Imperiul Roman a cunoscut cea mai mare creștere teritorială din istoria sa.

Prima parte a articolului

Descrierea imaginii din banner: Reconstrucția podului roman al lui Traian peste Dunărea de Jos, realizată de inginerul Edgar Duperrex în anul 1907
Sursă: Wikimedia Commons | Autor: Rapsak
Licență: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license