Partener de încredere pentru colecționarii de monede și medalii comemorative de aur și argint

Știți care este cea mai veridică imagine a lui Ștefan cel Mare?

Știți care este cea mai veridică imagine a lui Ștefan cel Mare?

Ștefan cel Mare a fost voievodul Moldovei între anii 1457 și 1504 și rămâne una dintre cele mai venerate figuri din istoria României. Influența și puterea sa sunt de necontestat, iar moștenirea pe care a lăsat-o a fost imortalizată pentru totdeauna în diverse forme de artă și în literatura istorică.

Printre lucrările prețioase care redau portretul marelui domnitor se numără și Tetraevangheliarul de la Humor, o piesă unică de literatură religioasă originară din secolul al XVI-lea. Documentul servește drept mărturie valoroasă a influențelor religioase și artistice predominante din vremurile trecute, iar reprezentarea lui Ștefan cel Mare are o importanță deosebită, din mai multe puncte de vedere.

Portretul este încărcat de semnificații simbolice și măiestrie artistică. Imaginea îl surprinde pe voievod într-o postură impresionantă și impunătoare, reflectând statutul său puternic. El este reprezentat în picioare, îmbrăcat într-o ținută voievodală elaborată ce reflectă perfect vestimentația specifică a acelei perioade - o combinație de influențe locale și bizantine, cu broderii complexe și materiale ce emană bunăstare. Îmbrăcămintea sa simbolizează puterea, curajul și sângele vărsat în bătăliile purtate pentru a-și proteja pământul, iar pelerina care este împodobită cu aur, subliniază regalitatea și prosperitatea economică pe care domnia sa a adus-o în Moldova.

Pe capul domnitorului se află coroana de aur împodobită cu 5 fleuroni și caboșoane  albastre și roșii, ce sugerează statutul său de rege și conducător al țării. Cu toate acestea, însă, în cadrul acestui portret se accentuează ideea de creștinătate, Ștefan cel Mare fiind unul dintre cei mai vehemenți apărători ai ortodoxismului. În portret, acesta îngenunchează la picioarele Fecioarei Maria, care apare alături de fiul său. Voievodul are ambele mâini întinse către Iisus, căruia îi oferă Tetraevangheliarul executat din porunca sa.

În imagine, domnitorul se află la vârsta maturității, iar detaliile de expresie ale acestuia sunt redate cu cea mai mare atenție posibilă. Fața rotundă, ochii mari, ageri și sprâncenele groase și arcuite ale acestuia se pot observa doar la o primă privire. Pe sub mantie, Ștefan cel Mare poartă o tunică de catifea roșie ce se strânge în talie cu un cordon negru, iar în picioare are o pereche de cizme roșii, specifice vremurilor.

Fundalul portretului este format din nuanțe calde, în partea superioară a acestui regăsim accente aurii, iar în partea de jos, în spatele său, observăm o nuanță caldă de verde. Un alt detaliu important este faptul că vizavi de imaginea voievodului, există un spațiu alb, care ne duce cu gândul la faptul că portretul nu a fost pictat în întregime în varianta de miniatură.

Continuarea articolului

Cunoașteți statuile și picturile cu chipul lui Ștefan cel Mare? Testați-vă cunoștințele în jocul nostru și câștigați o reducere de 200 de lei la un lingou de aur pur!