Partener de încredere pentru colecționarii de monede și medalii comemorative de aur și argint

Începuturile și sfârșiturile lui Ștefan cel Mare

Începuturile și sfârșiturile lui Ștefan cel Mare

Unul dintre cei mai mari domnitori care a marcat istoria Moldovei este Ștefan cel Mare, recunoscut ca un conducător drept și viteaz, apărându-și hotarele de armatele otomanilor. Ștefan cel Mare a fost dormitorul Moldovei între anii 1457 și 1504, fiind la conducere aproape 50 de ani. Domnia sa lungă a fost depășită doar de către Carol I. Ștefan a ajuns la tron odată cu eliminarea lui Petru Aron, cel care i-a ucis tatăl, Bogdan Vodă al II-lea.

Primele măsuri luate de Ștefan cel Mare

Într-adevăr a fost un domnitor iubit de către oameni, având în vedere câte lucruri bune a reușit să facă pentru poporul său.

Odată ajuns la tron, acesta a luat ca primă măsură consolidarea apărării Moldovei. A pus bazele unei armate. Astfel, la luptă erau chemați toți bărbații apți, în special țăranii, estimându-se un număr de aproximativ 30.000 de ostași.

În cele din urmă, o armată de 40-60.000 de oșteni a luat ființă pentru a păstra Moldova un tărâm liber și sigur.

Obiectivul principal al lui Ștefan cel Mare era emanciparea Moldovei. Din acest motiv a intrat în conflict cu:

  • Matei Corvin, regele Ungariei
  • Radu cel Frumos, domnul Țării Românești
  • Mohamed al II-lea, sultanul Imperiului Otoman

O altă decizie demnă de amintit a fost consolidarea cetăților Moldovei aflate la graniță. Ștefan cel Mare a creat fortificații ce cuprindeau cetăți ca:

  • pe râul Nistru: Cetatea Soroca, Cetatea Tighina și Cetatea Albă
  • la nord: Cetatea Neamțului
  • pe râul Siret: Cetatea Romanului


     

Mănăstirea Putna – locul de veci al marelui domnitor al Moldovei

Unul dintre cele mai frumoase lăcașe de cult din țara noastră este Mănăstirea Putna, fiind și una dintre cele mai importante ctitorii religioase realizate de către Ștefan cel Mare.

O poți vizita și astăzi, aflându-se la doar 33 de km de orașul Rădăuți, în județul Suceava. Ștefan cel Mare a început zidirea acesteia la data de 10 iulie 1466, fiind înzestrată cu hramul „Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”.

Inițial, mănăstirea avea ca scop să servească drept necropolă domnească pentru familia marelui domnitor al Moldovei, însă a devenit treptat locul în care Ștefan se retrăgea pentru a-și regăsi liniștea.

Și dacă credeai că asta este tot, trebuie să știi că aici funcționa o școală în care se învățau cititul și scrierea în limba greacă și slavonă, retorica, muzica bisericească și chiar și astronomia.

Din nefericire, la data de 15 martie 1484, un incendiu puternic a distrus chiliile și parțial biserica. Ștefan cel Mare a decis imediat restaurarea sa și refacerea picturilor, în interior, dar și pe exterior.

Însă, cum toate lucrurile de pe această lume au și un final, domnitorul Moldovei a simțit că timpul său se aproprie. La data de 2 februarie 1503, Ștefan emite un hrisov, adică un testament, prin care erau recapitulate și reîntărite toate privilegiile Mănăstirii Putna.

În 1653, lăcașul de cult a fost distrus de către oștile de cazaci ale lui Timus Hmelnițki, însă, domnitorul Vasile Lupu a început refacerea bisericii.

Dacă vreodată vei vrea să vizitezi Mănăstirea Putna, trebuie să știi că aici vei găsi și mormântul marelui domnitor al Moldovei, Ștefan cel mare, continuându-și somnul de veci alături de soția sa, Maria.

Darurile lui Ștefan cel Mare pentru patria noastră

Printre moștenirile lui Ștefan cel Mare, amintim de:

  • Mănăstirea Putna – unde se află locul său de veci
  • Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din Pătrăuți
  • Cetatea de Scaun a Sucevei
  • Cetatea Neamțului
  • Mănăstirea Neamțului
  • Biserica „Sfântul Gheorghe” din Hârlău
  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Borzești
  • Biserica „Sfântul Nicolae” din Dorohoi
  • Mănăstirea Dobrovăț

În urma sa, domnitorul Moldovei Ștefan cel Mare a lăsat legende fabuloase care merită să fie descoperite și povestite mai departe.

Desigur, una dintre cele mai mari moșteniri ale lui Ștefan este politica sa externă, prin care și-a apărat țara și a făcut constant față amenințărilor, ca astăzi să ne putem bucura de Moldova în toată splendoarea ei.

Domnia lui Ștefan cel mare a fost o perioadă de înflorire culturală. Este unul dintre cei care a susținut scriitorii, cărturarii și artiștii. În timpul conducerii sale, au fost create opere literare notabile.

Există o legendă care ne spune că Ștefan cel Mare a ridicat o Biserică după fiecare bătălie câștigată. A ctitorit 44 de biserici și mănăstiri.

Poate că așa a fost, poate că nu, dar un lucru este cert – Ștefan cel Mare a fost apărătorul creștinătății în Moldova, fiind cunoscut și ca „Voievodul Sfânt”.

Astăzi, învățăm în continuare despre el și darurile culturale ce ni le-a oferit. Multe dintre se pot vizita și astăzi, fiind o bucată vie din istoria țării noastre.

Am pregătit un joc amuzant cu o varietate de întrebări prin care vă puteți testa cunoștințele și poate chiar afla ceva nou. Veți avea parte de multă distracție și provocări. 

Click aici pentru a începe jocul.