Partener de încredere pentru colecționarii de monede și medalii comemorative de aur și argint

J. F. Kennedy a fost împușcat în urmă cu 60 de ani

J. F. Kennedy a fost împușcat în urmă cu 60 de ani

John Fitzgerald Kennedy a fost un președinte american foarte apreciat, al cărui scurt mandat a fost marcat de amenințarea unui război nuclear și de realizări în domeniul explorării spațiale. Viața sa a fost însă curmată brusc de un atentat care a avut loc în urmă cu 60 de ani.

Unul dintre cei mai faimoși președinți ai Americii a fost în funcție doar trei ani. În acest timp, el a stat sub amenințarea unui război nuclear global sau la începuturile cuceririi spațiului. Viața carismaticului și popularului președinte John Fitzgerald Kennedy a fost curmată de un asasin în urmă cu șaizeci de ani.

"Nu întrebați ce poate face țara voastră pentru voi. Ci ce poți face tu pentru ea", a spus John Fitzgerald Kennedy în primul său discurs în calitate de președinte al Statelor Unite. Avea 43 de ani la acea vreme și rămâne în continuare cel mai tânăr președinte ales al Statelor Unite.

Viitorul președinte, numit și JFK, s-a născut în 1917 într-o familie catolică bogată cu rădăcini irlandeze. Avea șapte frați mai mici și un frate mai mare. Tatăl său, Joe, a fost un om de afaceri, investitor și politician bogat, care a îndeplinit funcția de ambasador al SUA în Marea Britanie între 1938 și 1940. Și-a educat copiii să fie extrem de ambițioși, competitivi și să câștige cu orice preț. De asemenea, a reușit să deschidă multe uși pentru fiul său cu ajutorul cunoștințelor și al banilor săi.

Tânărul John termină studiile la Harvard și călătorește prin Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În anul 1941, s-a înrolat în armată cu gradul de sublocotenent. În zona Insulelor Solomon, a fost comandantul unei ambarcațiuni torpiloare care a fost izbită de un vas distrugător japonez. Kennedy a supraviețuit, dar a suferit o rană foarte gravă la spate. Alți zece membri ai echipajului au supraviețuit împreună cu el. Bărbații au rămas atârnați mai întâi de epava vasului timp de câteva ore, înainte de a decide să înoate până la o insulă aflată la patru kilometri distanță. Pe țărmul insulei, el și echipajul său s-au ascuns timp de câteva zile fără mâncare, dar au fost în cele din urmă salvați.

Ulterior, Kennedy a primit cea mai veche decorație militară americană și a devenit erou de război. Fratele său mai mare, Joe, a murit în timpul războiului, iar John, în calitate de fiu cel mare, a preluat povara ambițiilor politice ale tatălui său.

După război, JFK, cu sprijinul tatălui său, s-a dedicat politicii. A devenit membru al Congresului, apoi senator. Dar țintele sale erau mai ambițioase. După mai multe eșecuri, democratul Kennedy a fost ales președinte al Statelor Unite în 1961, reușind să-l depășească la limită în alegeri pe candidatul republican Richard Nixon.

Farmecul și soția sa fascinantă, Jacqueline, l-au ajutat, de fapt, să ajungă în funcție. Ea a stat alături de soțul ei în ciuda aventurilor amoroase ale acestuia, atunci când a avut mai multe aventuri cu celebrități cunoscute sau cu tinere din cartierul său. Soții Kennedy au avut doi copii, dar au trebuit să se confrunte și cu pierderi dureroase. Ceilalți doi urmași ai cuplului au murit, Jacqueline a născut o fetiță moartă, iar băiețelul prematur a murit la doar două zile după naștere.

Kennedy a fost la președinție doar o mie de zile. În acest timp, a reușit să lanseze programul spațial american sau să evite războiul nuclear iminent cu Uniunea Sovietică în timpul așa-numitei crize din Caraibe. Dar a început cu un eșec. A autorizat invazia Cubei, unde se instalase regimul lui Fidel Castro, opozant al SUA. Descinderile din Golful Porcilor au fost un eșec total și, la rândul lor, au adus Cuba sub tutela Uniunii Sovietice. Dar Kennedy a reușit să facă față inamicului din Est și a reușit să gestioneze criza legată de lansarea Zidului Berlinului.

În toamna anului 1963, a început să lucreze pentru a se pregăti să candideze pentru al doilea mandat. Dar, la 22 noiembrie 1963, un criminal i-a curmat viața în Dallas. Kennedy a străbătut străzile orașului texan într-o mașină deschisă, însoțit de soția sa Jacqueline, de guvernatorul Texasului, John Connally, și de soția acestuia, Nellie. Președintele SUA a fost rănit mortal de un glonț, probabil de o pușcă. Imagini filmate ale asasinatului au circulat în întreaga lume.

O serie de ipoteze au apărut imediat în jurul acestui gest îngrozitor. Investigațiile Comisiei Warren și ale diferitelor agenții guvernamentale au ajuns la concluzia că asasinatul a fost comis de Lee Harvey Oswald, un fost pușcaș marin. Comisia a concluzionat că asasinatul a fost rezultatul unei "vaste conspirații", dar nu a dezvăluit cine s-ar afla în spatele acesteia. Oswald, probabilul atacator, nu a mărturisit nimic și a fost ucis la două zile după ce a fost arestat.

Kennedy este considerat unul dintre cei mai apreciați președinți din Statele Unite.

Chiar acum aveți ocazia de a obține moneda unică din argint de jumătate de dolar J. F. Kennedy cu o reducere semnificativă de 55%. Pentru primele 100 de comenzi am pregătit un cadou interesant sub forma unei bancnote tematice pe care o veți primi GRATIS!