Partener de încredere pentru colecționarii de monede și medalii comemorative de aur și argint

Goana după aur a atras aventurieri din toată America, dar doar o mână de oameni a reușit

Goana după aur a atras aventurieri din toată America, dar doar o mână de oameni a reușit

Căutarea aurului a început în antichitate, mai târziu diverși aventurieri au pornit în această goană a căutării aurului. Adevăratul boom în efortul de a descoperi și extrage surse de metal prețios a venit în secolul al XIX-lea în America, unde dezvoltarea dinamică a presei a scos la iveală faptul că s-au găsit în unele zone materii prime rare. Eforturile ulterioare de îmbogățire au condus mase uriașe de oameni în sălbăticia anterior nelocuită, unde sperau să găsească o pepită de aur. Dar nu toată lumea a reușit...

Cel mai mare val al căutării metalului galben a venit în Statele Unite în secolul al XIX-lea, când au fost descoperite zone individuale cu aur, la care căutătorii de aur se înghesuiau în mulțime. Acest fenomen obișnuia să fie numit „goana după aur”, dar cu siguranță nu a adus cu sine doar o îmbogățire ușoară și rapidă. Dimpotrivă, doar câțiva oameni norocoși erau bogați, ceilalți întorcându-se adesea și mai săraci decât și-au propus și asta doar dacă supraviețuiau muncii grele din sălbăticie.

Prima goană de aur din America din secolul al XIX-lea a avut loc în Carolina de Nord, în anul 1803. Goana locală a aurului din 1848 a fost de mare importanță pentru dezvoltarea Californiei, datorită căreia San Francisco s-a transformat rapid dintr-un cătun de corturi într-o metropolă și s-au construit drumuri, biserici, școli și alte orașe. Goana aurului din California a adus în zonă aproximativ trei sute de mii de căutători de aur, care au reușit să extragă până la 370 de tone de aur în cinci ani. Inițial, a existat atât de mult metal prețios, că ar putea fi adunat direct de pe pământ, mai târziu, a avut loc spălarea aurului din râuri și pârâuri și, de-a lungul timpului, mari companii cu tehnologie mai complexă s-au implicat în minerit. Aceasta a fost urmată de goana aurului din Columbia Britanică în 1861 și, mia apoi, cea mai mare goană a aurului din Klondike.    

Goana după aur în deșerturile îndepărtate ale râului Klondike, un afluent al Yukonului pe teritoriul canadian cu același nume, a izbucnit la 16 august 1896. Norocul i-a zâmbit lui George Carmack, un localnic din California care a văzut pepite de aur în râul Rabbit Creek, redenumit mai târziu Bonanza Creek. Succesul său nu s-a încheiat cu prima descoperire, el a descoperit curând și alte particule de aur în pârâu.   

La acea vreme, aurul din Klondike era extras prin exploatare, când particulele mai ușoare se îndepărtau treptat și bucățile grele au rămas la fund. Aurul ascuns în depozitele de nisip și pietriș din albia râului a fost separat fie manual cu ajutorul unei tigăi, fie în lăzi mari deschise cu despărțitori la fund.

Cu toate acestea, vestea despre marile descoperiri s-a răspândit treptat, iar în orașele americane datorită îndepărtării sălbăticiei canadiene a ajuns abia după câteva luni de zile. Într-o țară lovită de criza economică și de numărul ridicat de șomaje a provocat o mare agitație. Mulți au simțit că nu au nimic de pierdut sau doar că vor să facă bani într-un timp cât se poate de scurt.  

Și astfel, între anii 1896 și 1899, peste o sută de mii de căutători profesioniști și amatori din toată America s-au dus în pustiul din apropierea orașului Dawson de astăzi. Majoritatea au ajuns în porturile Dyea și Skagway din sud-estul Alaskăi, de unde au fost nevoiți să facă o călătorie lungă și anevoioasă prin Chilkoot sau White Pass. Dar nici cel care a depășit acest traseu dureros nu a câștigat, pentru că majoritatea locurilor purtătoare de aur erau deja ocupate. În plus, mineritul era solicitat în climatul local, așadar mulți au preferat să-și vândă terenul marilor companii. Printre căutătorii de aur fără succes s-a numărat și un tânăr de douăzeci de ani, Jack London, datorită căruia cariera literară Klondike a devenit mai târziu sinonimul aventurii. Cehii au avut aici și un reprezentant, aventurierul Eskymo Welzl.

Goana după aur din Klondike s-a încheiat în 1899, când a fost descoperit un nou zăcământ în apropierea orașului Nome din Alaska. Cu toate acestea, în jurul orașului Dawson se exploatează aurul până în ziua de azi, în zonă se regăsesc 200 de mine de aur și au fost exploatate peste 500 000 kilograme de aur.

Despre călătoria aventuroasă către bogăție, veți afla, de asemenea, în colecția oficială 50 de monede comemorative de 25 de cenți ale SUA. Aceast program numismatic, cel mai de succes din istorie, vă va duce prin istoria fascinantă, frumusețea naturală și bogăția Statelor Unite. Fiecare monedă din această serie unică, înnobilată cu aur pur, reprezintă un stat federal cu simbolurile sale distinctive și povestea unică.