Partener de încredere pentru colecționarii de monede și medalii comemorative de aur și argint

Marea Gloria Regatului Dacia

Marea Gloria Regatului Dacia

Geto-dacii sunt strămoșii noștri, ce au trăit în spațiul carpato-danubanio-pontic. Provin din ramura nordică a tracilor, astfel, geții și dacii sunt același popor, deoarece vorbeau aceeași limbă. Diferența numelor provine de la popoarele care le-au denumit. Dacă grecii în numeau geți, romanii le spuneau daci.

Cea mai veche mențiune despre geto-daci aparține lui Herodot, un istoric grec. Acesta relatează expediția regelui persan Darius I din 514 î.Hr. contra geților. Afirma că aceștia sunt cei mai viteji și cei mai drepți dintre traci.

Regatul Dacia în timpul lui Burebista

Burebista, un nume bine cunoscut în istoria noastră, a fost conducătorul Daciei între 82-44 î.Hr.. În timpul domniei sale, regatul a cunoscut cea mai mare întindere teritorială. Însă, administrarea sa nu era o sarcină tocmai ușoară, fiind ajutat de către preotul Deceneu.

Acesta s-a implicat în războiul civil din Imperiul Roman. L-a susținut pe Pompei ce lupta contra lui Cezar. Cu toate acestea, Cezar a ieșit învingător.

Burebista își găsește sfârșitul în anul 44 î.Hr.. După moartea sa, Dacia se destramă în 4, ulterior în 5 regate mai mici. Cel mai important regat a fost cel ce avea în centru Sarmizegetusa.

Regatul Dacia în timpul lui Decebal

Decebal a fost regele Daciei între anii 87 și 106. În timpul domniei sale, Dacia avea o întindere mai mică decât în perioada lui Burebista. Cu toate acestea, era mai puternică din punct de vedere militar și mult mai bine organizată.

În această perioadă, capitala se afla la Sarmizegetusa. Dacii, conduși de Decebal, au intrat în mai multe conflicte militare cu romanii:

87: dacii îi înving pe romani la Tapae;
88: tot la Tapae, dacii sunt înfrânți de către romani, care erau conduși de Tettius Iulianus;
89: dacii și romanii încheie un tratat de pace foarte avantajos pentru geto-daci, deoarece Dacia devenea regat clientelar, primind de la romani bani, arme și meșteri;
101-102: are loc primul război daco-roman, când Traian îl învinge pe Decebal;
105-106: are loc al doilea război daco-roman, când împăratul Traian îl învinge din nou pe Decebal, iar Dacia devine provincie romană.

Dacia romană

În urma ultimului conflict militar dintre daci și romani, între anii 106-127, Dacia a fost parte integrată a Imperiului Roman. În tot acest timp, s-a intensificat procesul de romanizare a dacilor, în urma căruia s-a format poporul daco-roman, dar și limba aferentă, daco-romană.

Romanizarea este un proces prin care strămoșii noștri, geto-dacii, au preluat de la romani obiceiuri, stiluri de viață, instituții, tradiții și religia. Această etapă este decisivă pentru formarea poporului român. Factorii romanizării au fost: coloniști; veterani de război; administrația; armata; limba latină; religia romană.

Colecția Gloria Regatului Dacia

Ne dorim să celebrăm istoria strămoșilor românilor, a Regatului Dacia, care a fost condus de-a lungul anilor de mai multe personalități puternice. Datorită lor, astăzi vorbim limba română și ne bucurăm de monumentele, legendele și istoria bogată pe care geto-dacii au lăsat-o ca moștenire poporului nostru.

Piesele comemorative au fost bătute la cea mai înaltă calitate de batere Proof, în conformitate cu cerințele colecționarilor exigenți, ulterior fiind înnobilate cu aur pur 999/1000.

Întreaga colecție este un desfășurător de istorie, unde fiecare monedă evocă o parte importantă din gloria Regatului Dacia:

Regele Burebista: a fost liderul perfect, un strateg militar, om politic, diplomat și condamnat de oști, fiind cel ce a unit triburile geto-dacice, punând bazele statului dac;
Marele Decebal: a fost ultimul rege al Daciei, rămânând în istorie ca un personaj legendar, fiind cel ce a condus armatele dacilor în timpul luptelor antice de pe teritoriul țării noastre;
Regatul lui Burebista: este cea mai mare așezare descoperită în tot spațiul dacic, iar Sarmizegetusa Regia a fost capitala statului dac, ridicată în Munții Orăștiei începând cu domnia sa;
Războaiele daco-romane: 101-102 și 105-106 au fost anii marcați de conflictele militare sângeroase dintre Armata lui Decebal și Imperiul Roman, în urma cărora Dacia a devenit provincie romană;
Construcție Podului lui Traian: a fost construit de Apolodor din Damasc, cu scopul de a fi drum de acces pentru trupele romane conduse de împăratul Traian în a doua campanie împotriva Daciei;
Traian Sesterț: împăratul a emis o serie de monede la monetăria imperială din Roma, referitoare la cucerirea Daciei, pentru a arăta lumii gloria sa și a Imperiului Roman;
Hadrianus Sesterț: a fost unul dintre „cei cinci împărați buni ai Imperiului Roman”, care la rândul său a emis o serie de ediții monetare ce personificau Dacia, menite pentru a releva credința provinciilor față de împărat;

Astfel, istoria Regatului Dacia este un tărâm plin de legende și măreții, deoarece trecutul ei bogat răsună și astăzi ca o comoară istorică nesfârșită a gloriei lor.