Partener de încredere pentru colecționarii de monede și medalii comemorative de aur și argint

Double Eagle și Saint-Gaudens

Double Eagle și Saint-Gaudens

Double Eagle a fost prima monedă cu valoarea nominală de 20 de dolari, iar Statele Unite au început să o emită încă din 1850. În 1904, după cincizeci de ani de utilizare a aceluiași design, s-a considerat că aspectul monedelor era învechit. A fost contactat cel mai mare sculptor american, Augustus Saint-Gaudens, pentru a realiza un nou design.

Augustus Saint-Gaudens s-a născut în Dublin, Irlanda, în anul 1848, dar și-a petrecut copilăria la New York.  În adolescență a lucrat ca frizer, iar mai târziu a studiat sculptura, arta și arhitectura. Avea doar 20 de ani când i s-a oferit ocazia de a crea o statuie din bronz a marelui amiral al marinei americane David Farragut, marele lider al Războiului Civil. Fără îndoială, cea mai cunoscută sculptură a sa este statuia președintelui Abraham Lincoln din Chicago.

Sculptorul a devenit în scurt timp celebru și s-a afirmat ca model pentru sculptura și arta americană. A proiectat, de asemenea, monede și medalii. În anul 1904, președintele american Theodore Roosevelt a decis să îmbunătățească în mod radical calitatea monedelor bătute, care, în opinia sa, erau lipsite de valoare artistică. Prin urmare, nu a fost de mirare că a apelat la Saint-Gaudens, de la care se aștepta să fie la înălțimea acestei provocări. Deși sculptorul avusese o experiență neplăcută cu monetăria națională, a acceptat provocarea președintelui. În ideea sa îndrăzneață pentru o nouă monedă în valoare de 20 de dolari a prezentat două sculpturi în miniatură care păreau să plutească pe un disc de aur.

OFERTĂ CU DURATĂ LIMITATĂ! DOAR PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUNII! 
Profitați chiar acum de reducerea de 150 lei prima monedă Double Eagle cu aur pur. Alături de reducerea semnificativă obțineți GRATUIT un cadou album elegant de colecție.

Cu toate acestea, proiectul s-a prelungit considerabil, în special din cauza sănătății în declin a lui Saint-Gaudens și a reliefului ridicat al monedei pe care a proiectat-o. Saint-Gaudens a murit în 1907, înainte ca proiectele sale să fie complet pregătite pentru producția finală.

Proiectul lui Saint-Gaudens a dat un nou impuls dolarului de aur, iar Saint-Gaudens a devenit cunoscut ca fiind creatorul celui mai sofisticat design artistic din istoria monedei americane. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că relieful complex și precis al monedei s-a dovedit a fi atât de dificil din punct de vedere tehnic pentru producția în masă, încât designul a trebuit să fie aplatizat. Astfel modificat, vulturul dublu al lui Saint-Gaudens a rămas în producție până la începutul anului 1933.

În acest an, a fost lansată de către monetărie o ediție de aproape o jumătate de milion de monede de aur. Cu toate acestea, monedele nu au circulat deloc; după topire, aurul a ajuns la Fort Knox, instituție care asigură paza Rezervei Federale a Statelor Unite.

Doar treisprezece monede Double Eagle din 1933 au scăpat de căldura cuptorului pentru topire. Una dintre ele a fost deținută de bijutierul Israel Swift din Philadelphia, care a vândut-o unui comerciant din Texas după ce prețul acesteia a crescut. Ulterior, moneda a ajuns la regele Farouk al Egiptului, un colecționar pasionat. Între timp, statul american și serviciile sale secrete au reușit să recupereze toate monedele Double Eagle din 1933 care mai existau.

Șansa de a obține chiar și ultima a apărut după detronarea regelui Farouk în 1952. Guvernul SUA a cerut Egiptului moneda, dar aceasta s-a pierdut. Americanii au reușit să o găsească abia în 1996, când un dealer britanic a încercat să vândă acest exemplar unic. Cu toate acestea, în urma unor dispute juridice, moneda a rămas în proprietate privată. Casa de licitații Sotheby's a scos la licitație Double Eagle din 1933 pentru suma record de 18,9 milioane de dolari în anul 2021.