Partener de încredere pentru colecționarii de monede și medalii comemorative de aur și argint

Double Eagle 1933 - o monedă de aur foarte rară, cu o istorie bogată

Double Eagle 1933 - o monedă de aur foarte rară, cu o istorie bogată

Una dintre cele mai scumpe monede din lume, pe care fiecare colecționar și-ar dori să o aibă în colecția sa. Și, așa cum se întâmplă adesea în cazul celor mai rare exemplare, moneda americană de aur Double Eagle are o poveste captivantă.

Prima monedă cu acest nume a fost emisă de Monetăria Statelor Unite în anul 1850. Moneda a primit un nou aspect în anul 1907. Cu toate acestea, relieful său era prea complex din punct de vedere tehnic pentru producția în masă, astfel că designul a fost aplatizat. Moneda de 20 de dolari cu vulturul dublu modificat a fost bătută până în anul 1933.

În acel an, Statele Unite și, odată cu ele, întreaga lume, se confruntau deja cu Marea criză economică. Președintele american Franklin D. Roosevelt a decis ca SUA să își retragă moneda de la principiul standardului de aur, adică principiul de a susține valoarea valutei cu rezerve de aur. În anul 1933, el a ordonat retragerea întregii cantități de monede emise, aproape o jumătate de milion de monede noi de aur de 20 de dolari care reprezentau vulturul dublu, care nu au intrat niciodată în circulație. După topire, aurul a ajuns la Fort Knox, garda Rezervei Federale a Statelor Unite.

Doar treisprezece monede Double Eagle din 1933 au scăpat de căldura cuptorului de topire. Una dintre ele a fost în posesia lui Israel Swift, un bijutier din Philadelphia, care a vândut-o unui comerciant din Texas după ce prețul a crescut. Ulterior, moneda a ajuns la regele Farouk al Egiptului, care era un colecționar pasionat de numismatică rară. Între timp, statul american și serviciile sale secrete au reușit să recupereze toate monedele Double Eagle din 1933 rămase.

Șansa de a obține chiar și ultimul a venit după detronarea regelui Farouk în 1952. Guvernul SUA a cerut Egiptului această monedă, dar aceasta a fost pierdută. Americanii au dat de urma acesteia abia în 1996, când un comerciant britanic a încercat să vândă exemplarul deosebit. Cu toate acestea, în urma unor dispute juridice, moneda unică a rămas în proprietate privată. În anul 2021, casa de licitații Sotheby's a scos la licitație moneda Double Eagle 1933 pentru o sumă record de aproape 18,9 milioane de dolari.

Prețul monedei Double Eagle 1933 a crescut vertiginos în primul rând din cauza efectelor Marii Crize Economice. Până în acel moment, falimentele în masă inimaginabile ale companiilor, băncilor și prăbușirea virtuală a unor întregi economii naționale au dus la multe acțiuni neortodoxe.

Continuarea articolului

Învârtiți roata norocului și obțineți piesa omagială din aur pur cu reprezentarea celei mai valoroase monede din lume Double Eagle 1933, cu o reducere de până la 20% și un premiu sub forma unui certificat de autenticitate și a unei reproduceri a acțiunii din anul 1933.