Partener de încredere pentru colecționarii de monede și medalii comemorative de aur și argint

Casa de Monede comemorează 150 de ani de la moartea domnitorului Alexandru Ioan Cuza cu o monedă comemorativă de aur

Casa de Monede comemorează 150 de ani de la moartea domnitorului Alexandru Ioan Cuza cu o monedă comemorativă de aur

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la moartea marelui patriot înflăcărat, un luptător neobosit pentru formarea și consolidarea statului nostru național. Este vorba despre Alexandru Ioan Cuza, unul dintre cei mai populari domnitori pe care țările române i-a avut.

Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. A participat activ la mișcarea revoluționară din Moldova și la lupta pentru unirea Principatelor. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al celor două principate, a însemnat un succes hotărâtor în lupta pentru Unire, pe baze moderne, a statului național român. Sistemul creat a fost aproape imposibil de condus prin Convenția de la Paris. Cuza a căutat o soluție în diplomație, iar cu sprijinul tacit al Franței a reușit, în cele din urmă, să realizeze pe 23 decembrie 1861, oficializarea Principatului Regatului Unit.

Duminică, 8 februarie 1859, a avut loc primirea triumfală la Bucureşti a domnitorului Principatului Moldovei, ales de curând domnitor și al Principatului Valahiei, Alexandru Ioan Cuza. Domnul Unirii a intrat în Bucureşti pe la Băneasa, fiind aşteptat cu pâine şi sare de oficialităţile locale şi de 100.000 de oameni, aproape întreaga populaţie a Capitalei.

"Alexandru Ioan Cuza a fost o figură foarte importantă pentru poporul român. El a fost cel care a pus bazele pe care stă astăzi România modernă. Suntem onorați să oferim întregului popor român o amintire durabilă a acestei mari figuri sub forma unui pur monedă comemorativă de aur Suntem convinși că această onoare va mulțumi nu numai iubitorilor de istorie și numismatică, ci și tuturor celor care apreciază valoarea istoriei naționale”, a declarat Libor Veselý, director Casa de Monede. 

Profitați de oportunitatea de a obține un numismat original sub forma unei monede de aur cu o reducere semnificativă de 20%Pentru primii 100 de clienți se oferă CADOU o lupă numismatică!