Aurul a însoțit omenirea din timpuri imemoriale

Aurul a însoțit omenirea din timpuri imemoriale

Oamenii cunosc și folosesc aurul de cel puțin 6 000 de ani, fapt demonstrat atât de descoperirile arheologice, precum și de sursele scrise, inclusiv Biblia. Ca monedă a fost folosit deja în Egiptul Antic, la noi, celții au fost primii care au început să importe această materie primă și au început să producă monede din el. Dezvoltarea uriașă a mineritului și importanța aurului ca monedă a adus apoi Evul Mediu. De atunci și până în prezent, acest metal a fost considerat ca bun depozit de valoare, iar aurul nu și-a pierdut nici în prezent funcția de investiție.

Legende legate de aur există aproape la fiecare civilizație antică. Egiptenii credeau că aurul formează trupurile zeilor, conform grecilor era sângele lor iar incașii considerau acest metal prețios ca fiind un simbol al soarelui. Și ce au găsit cu adevărat arheologii? De exemplu, în Ur, Mesopotamia, o bijuterie de aur veche de peste cinci mii de ani care aparținea reginei sumeriene Shubad, sau în mormântul egiptean al faraonului Tutankhamon, o comoară de nouă tone de aur formată dintr-un sarcofag, un tron și sute de statui și bijuterii lucrate manual.

În Egiptul antic, acest metal prețios a început treptat să servească drept monedă. În acest scop, egiptenii foloseau lingouri de aur numite Menes. Mai târziu, din anul 217 î. Hr., romanii au bătut monede de aur sub numele de denari. Monetăria romană, care a fost situată pe Capitoliu la Templul Iunonei Moneta, a dat numele pentru bani, care a supraviețuit până astăzi într-o serie de limbi europene, inclusiv engleza.

Aurul a fost un simbol al bogăției în toată Europa medievală. Carol cel Mare a bătut deja câteva monede de aur în timpul încoronării sale. Primii ducați de aur au început apoi să fie folosiți în Italia, mai întâi în 1140 în Apulii, mai târziu în Florența și Veneția. Ducații de aur cehi, după Ioan de Luxemburg, a bătut și Carol al IV-lea și alți domnitori precum Rudolf al II-lea, dar și Maria Terezia.   

O altă mare dezvoltare a monedelor de aur în Europa a venit după descoperirea Americii. În timpul călătoriilor peste mări, puterile europene, conduse de Spania și Portugalia, au obținut cantități mari de aur de la civilizațiile sud-americane, din care au fost bătute monede pentru prima dată în Spania, din anul 1640 în Franța și din anul 1663 în Anglia. 

În prezent, aurul este extras în peste 50 de țări, precum în Africa de Sud, Rusia, Canada, Statele Unite sau în Australia. Un total de 75 000 până la 117 000 de tone din acest metal prețios au fost extrase pe Pământ.

După cum se poate observa din această scurtă listă istorică, aurul a fost întodeauna o metodă bună de conservare a valorii. Prin urmare, chiar și în vremurile ulterioare, se afirmă că bancnotele de hârtie deja tipărite au menținut așa-numitul standard de aur, unde valoarea monedei este derivată din cantitatea de aur convenită. Până în prezent, aurul este popular ca investiție, mai ales în vremurile incerte.

Aurul a fost un metal cu valoare de durată de secole întregi. În colecția noastră Cele mai mici monede de aur din lume, veți găsi monede din aur pur care ilustrează o varietate de motive și personalități, inclusiv celebrul dramaturg William Shakespeare, președintele SUA Abraham Lincoln și multe altele.