Partener de încredere pentru colecționarii de monede și medalii comemorative de aur și argint

Singurul volum tipărit al lui Mihai Eminescu

Singurul volum tipărit al lui Mihai Eminescu

Mihai Eminescu sau „Luceafărul poeziei românești”, cum era numit, s-a născut pe 15 ianuarie 1850, fiind considerat de cititori și de critica literară drept cea mai influentă personalitate din literatura română. A fost un poet, prozator și jurnalist român.

„Poesii” este singurul volum tipărit în timpul vieții lui Eminescu. Volumul a apărut pe 21 decembrie 1883 la editura Socec, prefața fiind alcătuită din texte selectate de Titu Maiorescu și portretul autorului, aceasta cuprinzând un număr de 63 de poezii, dintre care 26 au fost publicate de-a lungul unui deceniu în revista  „Convorbiri Literare”.

Cartea a fost plănuită timp îndelungat de către autor, prietenii săi literari punând presiune asupra publicării acesteia. Inițial, denumirea volumului era „Lumină de lună”. Se spune că Eminescu a părăsit în grabă manuscrisele volumului ce urmau să fie tipărite, însă s-au ivit problemele de sănătate care au determinat întreruperea legăturii cu editura. Titu Maiorescu, un bun prieten al acestuia, s-a angajat să fie editorul volumului, fără acordul autorului.

Cartea a fost gândită în aşa fel încât să apară de Crăciun cu scopul de a-i face o surpriză autorului, ştiind că proiectul iniţial luase sfârşit pe neaşteptate. Din nefericire, Mihai Eminescu nu a fost deloc impresionat de volum, acesta reacționând agresiv, aruncându-l pe podea.

Astfel, editarea unei cărți semnate de Eminescu se anunța încă din vara anului 1883, în „Convorbiri Literare”. Manuscrisele au fost recuperate de către editor și modificate în anumite locuri. 

Doriți să aflați mai multe despre viața poetului Mihai Eminescu, citiți aici.          

Sărbătoriți 140 de ani de la apariția primului și singurului volum de poezii tipărit în timpul vieții lui Eminescu și achiziționați lingoul din argint pur cu o reducere de 50% și primiți CADOU o broșură elegantă cu un manuscris și semnătura marelui poet.